COVID Center

O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată.

Buletin de presă privind situația COVID-19

Vezi buletinul pe stirioficiale.ro

Ultimele informații oficiale de la autorități despre Coronavirus

Informații despre Sars-cov-2

Boala Coronavirus (COVID-19) este o boală infecțioasă cauzată de un nou coronavirus descoperit.

Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor avea simptome ușoare până la moderate și se vor recupera fără tratament special.

Virusul care provoacă COVID-19 se transmite în principal prin picături generate atunci când o persoană infectată tușește, strănut sau expiră. Aceste picături sunt prea grele pentru a atârna în aer și cad rapid pe podele sau suprafețe.

Puteți fi infectat prin respirația virusului dacă vă aflați în imediata apropiere de cineva care are COVID-19 sau prin atingerea unei suprafețe contaminate și apoi a ochilor, a nasului sau a gurii.

Intrebări esenȚiale despre Coronavirus

Noul Coronavirus este un virus care se răspândește, în primul rând, prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. De aceea, dacă strănuți sau tușeșți, acoperă-ți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, ce trebuie aruncat imediat la coșul de gunoi.

Cât rezistă virusul pe suprafețele exterioare?

Momentan, nu există informații certe despre gradul de rezistență a virusului pe diferite suprafețe. Studiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui de la câteva ore, la câteva zile, în funcție de suprafață. Dezinfectantii pe baza de clor, alcool, pot ucide virusul.

Care este diferența dintre boală cauzată de 2019-nCoV și o răceală/gripă?

Simptomele cauzate de COVID-19 pot fi asemănătoare cu cele ale gripei de sezon sau ale unei răceli. De aceea, sunt recomandate teste de laborator pentru siguranță pacientului.

Care e durata perioadei de incubație a virusului?

Perioada de incubație reprezintă durata de timp dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1-14 zile.

Virusul se transmite de la animalele de companie?

În prezent, nu există nicio dovadă care să confirme faptul că animalele de companie pot transmite virusul oamenilor.

simptome coronavirus

COVID-19 afectează diferite persoane în moduri diferite. Majoritatea persoanelor infectate vor dezvolta boli ușoare până la moderate și se vor recupera fără spitalizare.

Cele mai frecvente simptome:

 • febră

 • tuse seacă

 • oboseală

Simptome mai puțin frecvente:

 • dureri

 • durere de gât

 • diaree

 • conjunctivită

 • durere de cap

 • pierderea gustului sau a mirosului

 • o erupție pe piele sau decolorarea degetelor sau a degetelor de la picioare

Simptome grave:

 • dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație

 • dureri în piept sau presiune

 • pierderea vorbirii sau a mișcării

Căutați imediat asistență medicală dacă aveți simptome grave. Apelați întotdeauna medicul de familie înainte de a vizita unitatea de urgență.

În medie, durează 5-6 zile de la apariția simptomelor ale infectării cu virusul SARS-CoV-2, dar pot dura până la 14 zile.

Află mai multe pe who.int

poartă corect masca de protecție

Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire si control a transmiterii noului coronavirus de la om la om. Purtarea măștii, atunci când nu este indicată, poate provoca costuri inutile, încărcarea achizițiilor și poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor măsuri esențiale, cum ar fi practicile de igienă a mâinilor. Mai mult decât atât, utilizarea incorectă a unei măști poate afecta eficacitatea acesteia în reducerea riscului de transmitere.

Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui:

- să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate (de ex. mall-uri, supermarketuri);

- să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii (de ex. tuse, strănut);

- să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare;

- să utilizeze tehnica de a tuși sau strănuta în interiorul cotului flectat sau să-și acoperă nasul și gura în timpul tusei și strănutului cu un șervetel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mainilor cu apă și săpun;

- să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor;

- să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

- să poarte o mască dacă prezintă febră, tuse și respirație dificilă și să solicite consult medical la medicul de familie, cât mai curând posibil;

- să urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvată a măștilor.


Pentru mai multe informații, vă rugăm să vedeți următorul ghid.

tratament pentru covid-19

Până în prezent, nu există vaccinuri sau medicamente specifice pentru COVID-19. Tratamentele sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.

Auto-îngrijire

Dacă vă simțiți rău, ar trebui să vă odihniți, beți mult lichid și mâncați alimente hrănitoare. Stați într-o cameră separată de ceilalți membri ai familiei și folosiți o baie dedicată, dacă este posibil. Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent.

Toată lumea ar trebui să-și păstreze un stil de viață sănătos acasă. Mențineți o dietă sănătoasă, dormiți, rămâneți activi și faceți contact social cu cei dragi prin telefon sau internet. Copiii au nevoie de dragoste și atenție suplimentară din partea adulților în perioadele dificile. Păstrați la rutine și programe regulate cât mai mult posibil.

Este normal să te simți trist, stresat sau confuz în timpul unei crize. Vorbește cu persoane în care aveți încredere, cum ar fi prietenii și familia. Dacă vă simțiți copleșit, discutați cu un asistent medical sau cu un consilier.

prevenția Răspândirii virusului

RESPECTAȚI CELE CINCI RECOMANDĂRI:

 1. MÂINI - Spălați-le des!

 2. COT - Tușiți sau strănutați în acesta!

 3. FAȚA - Nu o atingeți!

 4. SPAȚIU - Păstrați distanța în siguranță!

 5. ACASĂ - Stați acasă dacă puteți!

Alte recomandări:

 • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

  • Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.

 • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

  • Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

 • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

  • În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

 • Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.

  • Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

 • Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

  • În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

 • Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19

  • În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

    • În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

 • Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

 • Transmiterea virușilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

 • Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

  • Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

 • Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

  • Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

  • Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

  • Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

  • Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

  • Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

  • Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

  • Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

  • NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

  • NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.

  • Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

  • Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

 • Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

  • Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

  • Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

  • Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

  • Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

 • Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

  • Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

  • În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.

  • Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.

  • În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

 • Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.

  • Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

 • Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

  • În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

 • Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.

  • Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

  • Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

 • Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

  • În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Statistică în timp real din toată lumea pe who.int

Statistică în timp real din România pe datelazi.ro

Materiale video informative despre coronavirus